У піалі викладається відварена локшина і заливається бульйоном. Зверху на локшину викладаються інші компоненти: тясю, яйця, соління та овочі, норі, нарутомаки або камабоко.
Здебільшого у склад локшини входять чотири компоненти – пшеничне борошно, сіль, вода та лужна мінеральна вода (в Японії її називають каммідзу). Саме завдяки цій специфічній рідині локшина Рамен і має свої смакові та кулінарні властивості.
Насичений бульйон Різновидів у рамена багато; Зрозуміло, кожен японець має свої улюблені, іноді сім'ї навіть сваряться, коли смаки не збігаються. Але основа для бульйонів скрізь однакова: курка, свинина, яловичина, іноді як додатковий бульйон додають рибний.
Рамен (라멘,拉麺,柳麺 ра:мен) – це японський суп з локшиною зі смаком умами, приготований з пшеничного локшини та різних пікантних добавок. На відміну від рамена, його зазвичай готують свіжим, і при приготуванні таких фірмових бульйонів, як тонкоцу, при приготуванні дуже уважно ставляться до інгредієнтів та технології.